Om fibromyalgi i Vetenskapsradion hälsa

25-åriga Michelle Rickardsson är en av cirka 200 000 personer i Sverige, främst kvinnor, som fått diagnosen smärtsyndromet fibromyalgi. Efter behandling valde hon att satsa på saker som gör henne lycklig. Medverkar gör bland andra Fibromyalginytts läkare Diana Kadetoff.

Du kan lyssna på programet här: https://sverigesradio.se/avsnitt/25-ariga-michelle-larde-sig-hantera-sin-smarta-med-fibromyalgi-pa-ett-udda-satt-med-poledance

  

 

Att just hitta något som gör att man mår bra har stöd i forskningen kring fibromyalgi. Men Michelles läkare Diana Kadetoff konstaterar att just poledance saknar vetenskapligt stöd. Det som rekommenderas är stegvis träning med lugnare träningsformer, men det viktiga är att hitta motivationen.

 

Camilla Svensson, professor i cellulär och molekylär smärtfysiologi vid Karolinska institutet, berättar om vad man tror är förklaringen till att oftast kvinnor drabbas av fibromyalgi.

Björn Gerdle, professor emeritus i smärt och rehabiliteringsmedicin vid Linköpings universitet, förklarar varför det är svårt att hitta någon fungerande läkemedelsbehandling mot fibromyalgi. 

 

 

 

Tillbaka